donderdag 1 oktober 2015

Sjoemelsoftware

Er valt de laatste tijd veel te lezen over het woord "sjoemelsoftware", een woord dat de laatste tijd vooral in verband wordt gebracht met auto's, en zelfs met telefoons en televisies. Er is zelfs sprake van een echte nominatie voor de verkiezingen van "het woord van 2015".

Tijd voor een korte analyse: waar hebben we het eigenlijk over?

Laat ik beginnen met het woord "software". Dit is een gangbaar woord voor (computer) programmatuur (van Dale). (Computer) programmatuur (programma code) is een verzameling instructies die ter uitvoering aan een computer worden aangeboden.

En sjoemelen is, volgens dezelfde van Dale:

sjoe·me·len (sjoemelde, heeft gesjoemeld)
oneerlijke trucjes toepassen; knoeien

Wat zou sjoemelen toch met software te maken kunnen hebben?

(Computer) programmatuur (programma code) is een verzameling instructies die door een programmeur worden opgesteld in een strak gedefinieerde taal (programmertaal). Aan een programma code valt niets te sjoemelen: als de programma code niet voldoet aan de standaard, wordt deze niet door computer uitgevoerd.

(Computer) programmatuur wordt onpersoonlijk en snel uitgevoerd. En zelfs als je software probeert om te kopen of met smeekbeden de werking ervan probeert te beinvloeden zal dat niet lukken. Menig software gebruiker en helpdesk medewerker zal dit beamen.

En zelfs de computer die de software uitvoert is onvermurwbaar. Een computer rekent voortvarend met bits, enen en nullen, geen 0,5, 1,7625 of een willekeurige waarde ertussenin. En ook hier is invloed van buitenaf zinloos. Het blijven enen en nullen, tenzij de stekker eruit gaat.

Andere mogelijkheden voor gejoemel? Misschien diegenen die verantwoordelijk zijn voor het maken van de software? Ook programmeurs zetten de eisen en wensen van hun opdrachtgevers om in programmacode. Hoewel er zat programmeurs zijn die de titel "knoeier" (of prutser) meer dan waard zijn, wil ik ook deze groep niet koppelen aan het woord sjoemelen. Sjoemelen in tenslotte oneerlijk gedrag. En knoeien, hoe verwerpelijk ook, valt daar niet onder.

Software sjoemelt dus niet, computers sjoemelen niet en zelfs de programmeurs die de software maken sjoemelen niet. Software heeft mijnsinziens dus niets met sjoemelen te maken.

De nominatie van het woord "sjoemelsoftware" voor de verkiezingen van "het woord van 2015" vind ik daarom niet gepast. Het is weliswaar een bestaand woord, maar het verwijst naar iets dat mijnsinziens niet bestaat. En dat kan niet. Het is geknoei met woorden, een truukje om publiciteit te krijgen. En dit is oneerlijk gedrag; gesjoemel dus.

Ik wil daarom het volgende woord introduceren: "woordsjoemel" (gesjoemeld met een woord).

Bij deze nomineer ik "woordsjoemel" als "woord van 2015".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten