zondag 1 april 2012

Fysicus neemt ontslag om gelukt neutrino-experiment

De Italiaanse natuurkundige Anthony Eruditatio heeft vrijdag ontslag genomen.

Eruditio was de leider van een groep wetenschappers die vorig jaar het wereldnieuws haalde door met een experiment aan te tonen dat minuscule deeltjes, zogeheten neutrino's, bij een experiment sneller waren gegaan dan het licht.

Deze maand bleek het onderzoek aanleiding voor een interne ruzie. Eruditatio diende zijn ontslag in kort voordat enkele medewerkers van zijn onderzoeksteam een voorstel in stemming wilden brengen om hem tot een vertrek te dwingen. Er zou onenigheid zijn ontstaan wie als ontdekker van het wereldnieuws de geschiedenis is zou gaan.

Opzien
De resultaten van het onderzoek baarden veel opzien, omdat zij de relativiteitstheorie van Albert Einstein tegenspraken. Volgens deze theorie kan niets sneller gaan dan het licht: 300.000 kilometer per seconde.

"Ik hoop dat Neutrinos (het team onderzoekers onder leiding van Eruditatio) weer eensgezind zal worden en een nieuwe leiding zal vinden om zijn belangrijkste doelstelling na te streven: het waarnemen van de verschijning van een nieuw type neutrino's", liet adjunct-directeur Anthonio Maserato van het Milaanse Instituut voor Kernfysica, in een reactie op het ontslag weten.

Experiment
Hij zei dat later dit jaar een nieuw experiment wordt gehouden om de snelheid van een nieuw soort neutrino's te meten. De Italiaanse wetenschappers meldden deze nog snellere neutrino's in september. Snelheden van om en nabij twee keer de lichtsnelheid zouden mogelijk zijn.

Ze worden vanuit Genève, waar het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) is gevestigd, door een vacuum buis naar een laboratorium 733 kilometer verderop in Grand Sasso in de Italiaanse Apenijnen geschoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten